Nejlepší lyžování v Itálii

Na tuzemských sjezdovkách jsme si letos mnoho zimních radovánek neužili. Mírná zima, teploty převážně nad nulou a minimum přírodního sněhu. Českým lyžařům tak často nezbývá nic jiného, než vyrazit lyžovat za hranice. Otázkou však zůstává, kam. 

livigno24.com

Rakouské Alpy jsou poměrně blízko, nevýhodou však často bývá nepříznivé počasí. Časté mlhy, občasný déšť, zataženo a obecně podmínky nepříjemné pro lyžování vás v Rakousku mnohdy zastihnout. Blízko jsou také německé Alpy. Zde se však nachází neporovnatelně menší počet sjezdovek a dlouhodobé podnebí se blíží tomu rakouskému. Ve Francii nebo ve Švýcarsku je situace o poznání příznivější. V místních větších i menších lyžařských střediscích nalezneme spoustu výborně udržovaných sjezdovek, skvělé zázemí a služby na vysoké úrovni. Jedinou nevýhodou je vysoká cena skipasů, ubytování i dalších doprovodných služeb.

Země, která v sobě spojuje téměř všechny pozitivní aspekty, je Itálie. Vzdálenost od České republiky je vcelku příznivá, ceny služeb většinou akceptovatelné a sluníčko si užijete většinu dní pobytu. Výbornou devizou jsou kvalitně připravené sjezdovky a zpravidla výborné sněhové podmínky. V Itálii je ovšem spousta skiareálů, který je ale ten nejlepší? Osobně doporučuji pobyt v Livignu.

Proč? To hned vysvětlím. K Livignu se dostaneme přes Švýcarsko, malebnou silnicí, která se na švýcarském území vine skrze národní park Engadin. Tato silnice ústí do tunelu, na jeho druhém konci se nám již otevře úzké údolí, kterým se dostaneme do Livigna. První na co narazíme, je přehrada, za kterou již vidíme zmiňované horské městečko Livigno.

Místní architektura je obdivuhodná, úzké silničky lemují dřevěné domky, doplněné kostelíky a hotely. To co nás ale láka nejvíce je lyžování. V Livignu se lyžuje na obou svazích, které se tyčí nad městečkem. Jak Carosello, tak Mottolino (což jsou názvy místních skiareálů) nalezneme vyvážený počet modrých a červených sjezdovek a samozřejmě také mnoho černých. To však není ničím výjimečným, Livigno nabídne mnohem více. Livigno je rájem carvingistů. Velké množství širokých, červených sjezdovek, které jsou upravovány se švýcarskou přesností, přinesou mnoho zábavy. Horní stanice lanovek jsou ve výšce téměř 3000 metrů nad mořem, i proto prašan v poledne zůstává prašanem. Mezi další nesporná lákadla patří dva skiparky (ten na svahu Mottolino je navíc jedním z největších v Evropě), měření rychlosti jízdy, paralelní závody na čas, skok do obří nafukovací duchny, zábavní park plný nejrůznějších přejezdů nebo slalomů, přírodní U-rampa nebo Cable park pro snowboardisty.

Po stránce lyžování má Livigno skutečně co nabídnout, v příštím článku budu pokračovat v dalších lákadlech, které pobyt v Livignu ještě více zpříjemní.

Tomáš Turek

Autor: Tomáš Turek | čtvrtek 20.2.2014 15:21 | karma článku: 8,03 | přečteno: 632x
  • Další články autora

Tomáš Turek

Dycky Benátky!

21.7.2019 v 16:44 | Karma: 7,29

Tomáš Turek

Horský vláček Bernina Express

23.12.2014 v 13:28 | Karma: 9,83